המחלה פוגעת בעיקר בנשים בשנות הפוריות שלהן ורק כ-10% מחולי הזאבת הם גברים. מסיבות שעדיין לא ידועות, לנשים אפריקאיות-אמריקאיות סיכון הגבוה פי 3 ללקות במחלה זו מאשר לנשים לבנות. כמו כן, גם לנשים אמריקאיות ממוצא אסייתי או היספאני נטייה ללקות בזאבת. זאבת היא הפרעה נדירה, אולם כפי שקורה עם מחלות אוטואימוניות אחרות, מספר הלוקים בה נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות.
קיימים שני סוגי זאבת שיש ביניהם קשר: זאבת עורית(DLE, Discoid lupus erythematosus) וזאבת מערכתית (SLE, Systemic lupus erythematosus). הזאבת העורית מתבטאת בפריחה אדומה וקשקשית המתפשטת בעור הלחיים והאף, ולעיתים מגיעה גם למצח ולקרקפת. צורת ההתפשטות של הזאבת מזכירה צורה של פרפר. בעבר הזכיר דפוס הפריחה לרופאים פני זאב, ומכאן שמה של המחלה - זאבת (Lupus - זאב בשפה הלטינית). הפריחה האדומה מופיעה ונעלמת באורח מחזורי, בדרך כלל, אולם לעיתים נותרות צלקות הפוגמות בעור. צלקות הנוצרות על הקרקפת עלולות למנוע את צמיחת השיער באותו אזור. הזאבת העורית עשויה לעורר אי-נוחות רבה, אולם אין היא מהווה איום משמעותי על בריאותנו. מאחר שבמקרים רבים הפריחה מופיעה לאחר שהייה בשמש, הטיפול היעיל ביותר הוא פשוט להישאר בבית בשעות החמות של היום ולהקפיד שהפנים והראש יהיו בצל בזמן השהייה בחוץ.
גם אצל אנשים הסובלים מזאבת מערכתית מופיעה פריחה, וגם אצלם קיימות תקופות של נסיגה וחזרה של המחלה. אולם כאן מסתיים הדמיון בין שני סוגי הזאבת. זאבת מערכתית, כפי ששמה מרמז עליה, אינה פוגעת בעור בלבד, אלא בגוף כולו. התהליך שגורם להופעת הפריחה האדומה מתפשט למפרקים ולשרירים וגורם לכאבים ולדלקות הדומים מאוד לדלקת מפרקים שגרונית. הלוקים בזאבת מערכתית סובלים מעליות קלות ותכופות בחום הגוף. חום הגוף עלול לעלות באופן משמעותי כשהמחלה נמצאת בשיאה. לא קשה להבין מדוע העלייה בחום הגוף והכאבים מותירים את החולים תשושים ולעיתים אף מדוכאים. אצל חלק מהחולים, המחלה לעולם אינה מתפתחת מעבר לשלב זה. במקרים אחרים, מתפשטת הדלקת לכליות, לכבד, ללב או לטחול וגורמת לבעיות בריאותיות קשות ואף מסכנות חיים.
תסמינים של זאבת עורית
פריחה על עור הפנים בצורה של פרפר העלולה להתפשט גם למצח ולקרקפת
תסמינים של (SLE )
פריחה על עור הפנים
עלייה בחום הגוף
עייפות והרגשה לא טובה
כאבים במפרקים ובשרירים
איבוד משקל
נשירת שיער
רגישות לשמש
זאבת מערכתית
פצעים בפה
נטייה מוגברת לחלות במחלות שונות
בלוטות לימפה מוגדלות
בחילה
שלשול או עצירות
דלקות חוזרות בשלפוחית השתן
גורמים עיקריים
תגובה אלרגית לתרופות או לחיסונים
נגיפים
חיידקים, במיוחד סטרפטוקוקוס
מתח נפשי או גופני רב וממושך
שינויים ברמת הפרוגסטרון בעקבות היריון או נטילת גלולות למניעת היריון
נטילת הורמונים סינתטיים
חסר בהורמונים מסוימים (במיוחד DHEA, פרוגסטרון, טסטוסטרון והורמון הגדילה)
אלרגיות למזון
ליקויים בעיכול ובניקוי הגוף מרעלים הרעלה במתכות כבדות
מזונות מומלצים
חזקו את גופכם כמיטב יכולתכם בעזרת תזונה מאוזנת ומגוונת המכילה מזונות מלאים. קנו, ככל שמתאפשר לכם, מזון אורגני, על מנת להפחית את רמת החשיפה שלכם לרעלנים ולחומה הדברה. אם אתם קונים ירקות ופירות שאינם אורגניים, הקפידו לשטוף אותם היטב במים נקיים לפני האכילה.
מזונות שיש להימנע מהם
שומנים רוויים, מוקשים או מוקשים למחצה מחריפים את מצב הדלקות. יש אנשים שגילו כי הכאבים שלהם נעלמו לאחר שהפסיקו לחלוטין לאכול בשר מכל סוג שהוא ומזונות מטוגנים או עתירי שומן.
סביבה פנימית חומצית מעודדת אף היא דלקות וכאבים. אתם כבר יודעים שעליכם להימנע משומנים רוויים, אולם יהיה עליכם להגביל באופן קיצוני גם את צריכת הביצים, הסוכר הלבן, הפחמימות המעובדות האחרות, המשקאות האלכוהוליים והקפאין.
מאת- ד"ר ריקרדו קדרון